Menu

100% clean eten nodig voor optimale progressie?

Is 100% clean eten nodig voor progressie?

 

Het is een veelvoorkomend misverstand dat je alleen vooruitgang kunt boeken in fitness als je 100% “clean” eet. Hoewel het belangrijk is om gezonde voedingskeuzes te maken, is het niet nodig om extreem streng te zijn met je dieet om resultaten te zien. Hier zijn een aantal redenen waarom 100% clean eten niet nodig is voor fitness progressie:

  • Te streng zijn kan leiden tot een ongezonde relatie met voeding: Wanneer je extreem streng bent met je dieet, kan dit leiden tot een ongezonde relatie met voeding en eetstoornissen. Het is belangrijk om te onthouden dat voeding niet alleen draait om het bereiken van je fitnessdoelen, maar ook om het voeden van je lichaam en genieten van wat je eet.
  • Het gaat om calorieën en macronutriënten: Bij het bereiken van fitnessdoelen gaat het uiteindelijk om het bereiken van een calorie-overschot of -tekort, afhankelijk van je doelstellingen, evenals het eten van de juiste verhouding van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Dit kan worden bereikt met een gebalanceerd dieet, dat niet per se 100% “clean” hoeft te zijn. Denk hierbij aan de vaak genoemde “80-20” regel
  • Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken: Het maken van kleine veranderingen in je dieet, zoals het toevoegen van meer groenten en het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen, kan al een groot verschil maken in je fitnessprogressie. Je hoeft niet perfect te zijn om resultaten te zien. Met kleine stapjes kun je uiteindelijk heel ver komen.
  • Consistentie is belangrijker dan perfectie: Het belangrijkste bij het behalen van fitnessdoelen is om consistent te zijn met je dieet en training. Het is beter om een realistisch dieet te hebben dat je kunt volhouden op de lange termijn, dan om te streven naar perfectie en uiteindelijk op te geven. “small consistent steps beats perfection”

Kortom, hoewel het belangrijk is om gezonde voedingskeuzes te maken, is 100% clean eten niet nodig om fitness progressie te boeken. Het gaat om een gebalanceerd dieet dat past bij jouw levensstijl en doelen, en het consistent volgen van dit dieet op de lange termijn.

 

Voor meer informatie en tips volg mijn instagram account.

Meer informatie over wat online coaching inhoud en hoe het jou kan helpen naar een sterk, fit en gezond leven.