Menu

De kracht van groente en fruit

Meer groente en fruit, waarom? En hoe kan ik dit toepassen in mijn voedingspatroon

Het belang van groente en fruit in de voeding is algemeen bekend. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Toch is uit onderzoek gebleken dat veel mensen niet genoeg groente en fruit eten. Slechts een klein deel van de mensen voldoet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, waar nogal wat discussie over is hoeveel dit nou daadwerkelijk moet zijn.

Als richtlijn wil je minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit binnenkrijgen per dag, maar het is aan te raden om met groente meer richting de 300-400 gram te gaan. Houd in de gaten dat consistente kleine stapjes grote resultaten teweeg kunnen brengen. Dus begin eerst met het toepassen van de tips hieronder en bouw het geleidelijk op in jouw routine. Kijk wat voor jou dagelijks toepasbaar is!

Een gebrek aan groente en fruit in de voeding kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, etc. Het is dus enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende groente en fruit in de voeding zit.

Tips om meer groente en fruit in je voeding te krijgen:

 1. Maak een planning: Plan elke dag minstens één maaltijd waarbij je minstens één stuk fruit of een flinke portie groente eet.
 2. Verwerk groente en fruit in smoothies: Maak smoothies waarbij je verschillende soorten groente en/of fruit gebruikt.
 3. Maak een fruitsalade: Maak een kleurrijke salade met verschillende soorten fruit, eventueel met yoghurt of kwark.
 4. Eet tussendoor een stuk fruit: Zorg dat je altijd een stuk fruit bij de hand hebt om tussendoor te eten.
 5. Groente als snack: Eet bijvoorbeeld paprika, wortels of komkommer in plaats van chips of koekjes.
 6. Varieer: Zorg voor afwisseling in de groente en fruit die je eet. Er zijn tientallen soorten groente en fruit, dus probeer verschillende soorten uit.

Het regelmatig eten van groente en fruit hoeft niet moeilijk te zijn. Door het toevoegen van groente en fruit aan maaltijden of door het eten ervan als tussendoortje, krijg je al snel meer gezonde voedingsstoffen binnen. Varieer in wat je eet en maak er een gewoonte van om groente en fruit een belangrijk onderdeel te maken van je voeding. Op die manier zorg je goed voor je lichaam!

Extra informatie en tips:

 • Start je dag met een smoothie: Een smoothie als ontbijt kan een snelle en gemakkelijke manier zijn om de dag te beginnen met een flinke portie groente en fruit.
 • Bereid maaltijden van tevoren: Door maaltijden voor te bereiden, zorg je ervoor dat je altijd gezonde opties beschikbaar hebt. Voeg extra groente toe aan je maaltijden zoals roerbakgerechten, soepen en salades.
 • Probeer nieuwe recepten: Varieer je dieet door nieuwe recepten uit te proberen die veel groente en fruit bevatten. Dit maakt gezonde eten leuker en interessanter.
 • Kook zelf: Door zelf te koken, heb je controle over wat je eet en kun je eenvoudig meer groente en fruit aan je maaltijden toevoegen.
 • Gebruik fruit als dessert: Vervang suikerhoudende desserts door vers fruit. Dit is niet alleen gezonder, maar ook verfrissend en lekker.

Met deze tips kun je gemakkelijk meer groente en fruit in je voedingspatroon integreren. Dit zal niet alleen je gezondheid ten goede komen, maar ook je energieniveau verhogen en je helpen om je fitter en vitaler te voelen. Begin vandaag nog met kleine stappen en merk al snel de positieve veranderingen in je welzijn!

Benieuwd naar wat online coaching voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via nickpenders.nl.

Volg mij op Instagram voor meer tips en inspiratie!