Menu

Metabole schade na diëten

Kan je echt blijvende metabole schade creëren door bepaalde diëten?

Uit recente onderzoeken blijkt dat het concept van “metabole schade” niet bestaat. In plaats daarvan blijkt dat ons metabolisme uiterst adaptief is en continu reageert op veranderingen in voeding en lichaamsbeweging. Dit betekent dat ons lichaam zich aanpast aan de hoeveelheid calorieën die we verbranden en consumeren, en dat dit vooral afhankelijk is van de fase waarin we ons bevinden.

Bijvoorbeeld, in een dieetfase waarin we proberen vet te verliezen, kan ons metabolisme langzamer worden. Dit komt doordat het lichaam probeert te besparen op de energie die het verbruikt om te functioneren, waardoor we minder calorieën verbranden, dit wordt mede veroorzaakt doordat er minder energie gebruikt wordt voor het verwerken van onze voeding, door afname van het gewicht en adaptieve thermogenese. Een energie tekort kan hormoonschommelingen bewerkstelligen wat ervoor kan zorgen dat er een verlaging plaats vind van leptine en ons schildklierhormoon, ook zorgt een verlaging van de NEAT dat we minder energie verbruiken doordat we minder bewegen en het lichaam bewegingen efficiënter maakt zodat het minder energie kost. Wanneer we vet verliezen maakt ons lichaam metabole adaptaties wat ervoor kan zorgen dat we sneller kunnen aankomen zodra we niet volgens een goed uitgewerkt patroon te werk gaan, zoals minder energie verbruik en meer honger (oftewel “onbewust”  meer energie inname)

Het omgekeerde gebeurt bij een bulkingfase waarin we meer calorieën consumeren om spiermassa op te bouwen. Ons metabolisme past zich aan en verbrandt meer calorieën om deze extra energie te verwerken.

De hoeveelheid die we consumeren blijkt de grootste invloed te hebben op onze RMR (Resting Metabolic Rate). Dit is de hoeveelheid calorieën die we verbranden in rust. Als we meer gaan eten dan onze RMR, zal ons lichaam de extra calorieën opslaan als vet. Maar als we minder gaan eten dan onze RMR, zal ons lichaam de verbranding in stand houden en mogelijks beginnen met het verbranden van de vetreserves om aan zijn behoeften te voldoen.

Samengevat, metabole schade bestaat niet. Ons metabolisme past zich aan aan de voedings- en bewegingsomstandigheden waarin we ons bevinden en onze RMR wordt voornamelijk beïnvloed door de hoeveelheid calorieën die we consumeren. Het vinden van de juiste balans in calorie-inname en -verbranding is cruciaal voor het behoud van een gezond gewicht en het bereiken van onze fitnessdoelen.

 

Metabole aanpassingen vinden plaats in reactie op een veranderende omgeving, zoals bijvoorbeeld een verandering in eetpatroon of lichaamsbeweging. Het is een fysiologisch proces waarbij het lichaam zich aanpast om de beschikbare energie te maximaliseren.

Bij afslanken kan er bijvoorbeeld een metabole adaptatie plaatsvinden, waarbij het lichaam zich aanpast aan een lagere energie-inname en efficiënter omgaat met de beschikbare energie. Dit kan resulteren in een vertraging van het metabolisme en een verminderde verbranding van calorieën.

Het Minnesota Starvation Experiment was een wetenschappelijk onderzoek in de jaren 40 waarbij mannen gedurende 6 maanden werden blootgesteld aan een ernstig caloriearm dieet om de effecten van ondervoeding te onderzoeken. Het experiment toonde aan dat ondervoeding leidt tot tal van metabole veranderingen, waaronder verlaagde stofwisseling en hormoonsystemen, en een afname van de spiermassa. Deze veranderingen waren echter volledig omkeerbaar toen de deelnemers een gezond dieet gingen volgen.

Dit experiment toont aan dat het idee van “metabole schade” niet bestaat. Het lichaam past zich altijd aan aan de omstandigheden, of dit nu een dieet met beperkte calorieën is of een dieet dat overvloedig is in calorieën. Het lichaam past zich aan door middel van metabole veranderingen, maar deze zijn volledig omkeerbaar als het lichaam terugkeert naar een gezond dieet. Dit bewijst dat het lichaam niet blijvend beschadigd wordt door een streng dieet en dat het belangrijk is om een gezonde en evenwichtige voeding te behouden om gezond te blijven.

Dit wil dus zeggen dat er niks is wat blijvende schade veroorzaakt en opgelost kan worden door een uitgebalanceerd voeding patroon. Laat je dus niet gek maken en het is niet te laat om te beginnen met het veranderen van je leven. Zet de 1e stap naar een sterk, fit en gezond leven, neem contact op als je wilt weten hoe ik je hiermee zou kunnen helpen.

 

Voor meer informatie en tips volg mijn instagram account (klik hier).

Meer informatie over wat online coaching inhoud en hoe het jou kan helpen naar een sterk, fit en gezond leven, klik hier.